Gå til hovedinnhold

Radio-debatt NRK om Hersketeknikker i etterkant av kronikken "Bedriten debatt" i Klassekampen

http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/264116 25.juni 2007.

Anne Viken mot Aud Lunde.

Eksempel paa hersketeknikker i bunadsdebatten. (Skulle tru folk var fullstendig fra vettet som kan skrive slikt, men det er tydeligvis en del folk som meiner hersketeknikker er legitimt, men hva i alle dager kan man gjoere for aa komme hersketeknikker til livs?)

Jeg vil presisere at jeg personlig ikke kjenner noen av debattantene som har skrevet, og at de dermed har reagert utfra hvem som tilsynelatende står bak innlegget, samt hva jeg skrev. Det var ogsaa svaert mye positiv respons, men her har jeg satt fokus paa noen av hersketeknikkgreiene som kom fram i debatten i Firda.
-
Den kvinnelege skribenten kan umulig ha fulgt med i timen. Kjetil, Firdas debattforum.
-
Kjedar ho seg i Oslo, og vert ho for anonym der? Då er det lurt å finne på noko som kan gje litt fres i kvardagen! Kjære Anne, du må vite at bunadsbruk ikkje er å fjerne seg frå notida, men å kombinere tradisjon med det livet vi lever i dag.
Aud Lunde i debattinnlegget Bunad er både mote og tradisjon.
-
For å oppnå suksess her i livet må ein sørgje for å bli lagt merke til. I den første ettertid vil det kanskje vere lurt om du dempar deg litt eller eventuelt grip tak i nye
tema der du har folket meir med deg.
Einar Eimhjellen i debattinnlegget Korleis skaffe seg eit namn.
-
Til liks med Liv Sørebø Ellingsen (Firda 13.3) må eg setje spørsmålsteikn ved kor mykje utdanning AV i røynda har. AV titulerar seg som journalist og student. Før i tida hadde ein lært å skrive når ein var komen så langt. Men det har ikkje (AV). Innlegga hennar kryr av ordfeil, nykonstruksjonar og grammatiske krumspring.
AV ser på seg sjølv som ein fin (og vellukka?) representant for unge kvinner
frå bygda. Det spørst om ho ikkje er meir ung enn noko anna. Kanskje eg skulle våge meg til å gje AV nokre råd?
■ Gjer deg ferdig med studiane (spesielt norskstudiet) før du skriv meir
■ Set deg inn i «tenketanken», dersom du har ein slik, og tenk over kva samfunnet
og bygda ventar av ei slik som deg.
Ola Kaarstad i debattinnlegget ”Bunads-Anne frå Bygstad
-
Eg vart ikkje provosert, men fekk likevel lyst å kommentera det, men lurte og på om det ikkje kunne vera litt lurt å teia i hel slik «umoden frustrasjon». FOLK MED LITT vanlig godt folkevit og forstand, og med kunnskap av både historie og tankar om kva som høver til, tek avstand frå slike frustrasjonar som Viken her har kome med.
Bergljot Bruåsdal Hesvik, Rosendal i innlegget Viken sin bunadsfrustrasjon.

Populære innlegg fra denne bloggen

Når den døde bestemora di spring etter deg på alle fire

Igår las eg den første barneboka eg har lese på lenge. Den handla om eit spøkelse, trudde eg, men det viste seg at det var eit romvesen. Det handla rett og slett om eit romvesen som sat fast i eit romskip nedi jorda under ei gran ute i skogen etter å ha krasja i ein skogbrann. Det vart heile tida hinta til at dette skumle sat fast, så eg tenkte det var ein vampyr som sat fast i ei kiste (Den vesle vampyren), eller eit lik eller noko som var levande begravd (murt inn i veggen). Så eg sat da å vente på ein vampyr, ein varulv eller eit realt spøkelse. Potensielt ein kjekk Twilight-type. Men no kjem det verste av alt (Eksorsisten). Vesenet tar knekken på bestemora medan jenta ser på. Bestemora slenger seg hit og dit i senga og blod renner og hovud sprekk. Og så kryp vesenet inn i den døde bestemora til hovedpersonen og får denne døde bestemorskroppen til å drive å springe etter hovedpersonen. Det er det verste eg har lese på lenge. Beinpiper og innmat og blod og springande døde bestemødre

Villsauliv på Værlandet

Brenning av lynghei. Ny næringsrik lyng kjem opp og blir fine beite. Her går sauene ute året rundt.

Bønder er meir nyttige enn skribentar

Eg ser at frilansjournalistane Marit Bendz og Heidi Hattestein frå Førde har fått utmerkelsen "Årets frilansere" Eg gratulerer. Då eg såg på Bendz sine bilder på sida hennar Skrifta og veggen , fann eg dette sitatet: "Den som rydder mark, gjør menneskeheten en større tjeneste enn alle Europas skriblere", Voltaire. Eg og ein skribentkompis sat nett idag å diskuterte nettopp dette. I sommar var det nemleg ein bonde som gjorde eit stort poeng, det ut av at han forvalta fleire millionar (ni) kroner enn meg. Han var visstnok ein betre og meir nyttig, meir hardtarbeidande og ærleg samfunnsborgar enn meg (kva er dette slags argumentasjon?), og eg sat å høyrde på og tenkte omtrent dette: gi faen i å dynge meg ned i dine mindreverdighetskomplekser. Eg tjener mine penger til livets opphald, du dine. Eg har valgt min måte å gjere det på, du har valgt din. Det er ikkje min feil at du må springe frå fem om morgonen til tolv om natta kvar dag heile året. At du spring på denn