28. jul. 2008

Kos, kor og konfirmasjoner

Journalist Anne Viken har 23. juli en viktig kronikk i BT. Hun tar bladet fra munnen og kritiserer lokalmediene i Sogn og Fjordane for lavt ambisjonsnivå og dårlig journalistikk. Lokalavisene er stappfulle av saker om kos, kor og konfirmasjon. Dette redaksjonelle overfokuset på «trivelige» nyheter i lokalmediene, er skadelig fordi distriktene uteblir som samfunnsdebattant.

(...)

Pressestøtten
Det er svært interessant å se hvordan redaktørene i Sogn Avis (Eli Grotle) og i Firda (Jan Atle Stang) reagerer på kritikken fra Viken. I BT beskylder Grotle Viken for å oppheve seg sjøl til allviter fordi hun våger å sparke mot lokalavisen si, mens Stang mener at Viken ikke vet nok om å jobbe i lokalavis. Ifølge Stang er det visst ikke nok ressurser i Firda til å lage god journalistikk.

De to redaktørene bekrefter gjennom sine tilsvar mye av Vikens kritikk, og de viser liten forståelse for lokalpressens samfunnsrolle. Uttalelsene deres bidrar heller ikke til å legitimere pressestøtten til landets lokalaviser.

Anne V meiner: det siste avsnittet her er svært bra. Redaktørane som svarer, viser i sine tilsvar at ambisjonane er låge og at dei tydeligvis meiner dårleg sidefyll er godt nok. Det er ganske synd at fylket skal vere belasta med slike låge ambisjonar blant avissjefane. På tide med litt ambisjoner, eventuelt på tide med nye redaktørar.

Les resten av kronikken her: Kronikk i BT . Ein respons på min BT- og Klassekampen-kronikk Dei sløve lokalmediene,
Høyr debatt om saken imorgon, tirsdag 29.juli kl 08.15 på Kulturnytt på P2.