Gå til hovedinnhold

OKSYGEN!! Om å skrive roman

Når ein skal skrive bok, skal ein lage kunst. Det er viktig. Ein skal vere ekstremt opptatt av å skrive og av å skrive bra, og ein skal flikke på ord og setningar og mekke plott og stories, og ein skal ditt og datt og hist og pist og til slutt har ein da altså laga kunst. Ein skal vere dedikert. Så dedikert at ein går frå vettet, krasjar bilen og helst begynner på speed. Det er liksom så kjedelig å vere ein eller anna krøllete forfattar som berre sit og skriv i hettegenser, liksom. Forfattar, bohem, boms, bloggar, poet. Her skal det gå unna minst ein heil kasse Camelar per dag, to dunkar rødvin i timen og tretten liter kaffe per døgn.

Og så skal ein gi ut boka, den skal trykkes og nokon skal slakte den, terningkast skal tatoverast over heile kroppen og du skal vinne ein Nobelpris, kanskje to. Etterpå skal ein haug folk skal vere rasande for at du fekk for mange prisar, dei skal trass alt fordelast likt til absolutt alle ellers er det grusomt forferdeleg. Og så skal ein klage over at ein ikkje får statslønn, eller statsstipend i lange nok periodar. Det er då Anne B Ragde ut og seier at den som ikkje har fått eit forfattarskap på beina på tre år, kan gå og skalle hovudet i ein bergvegg.

Etterpå skal ein drikke for å drikke seg full, aldri skrive i fylla, skrive til blodet renn nedover veggene du har skalla hovudet altfor hardt i, og så begynner korrekturlesinga. Du skal byte ut annakvart ord, bøye verb, kutte avsnitt, drepe karakterar, sette inn andre og ta bort alt som har med sex og vold å gjere. Du skal tolerer konsulentar, redaktørar, deadlines og forlagsfestar. Du skal drikke litervis av gratis øl, snakke på ei scene, danse med gamle gubbar, prate med ein poet.

Så skal ein velge fortellerperspektiv. Hovedpersonen er tre år, fortellaren tretti år og forfattaren ca like gamal. Så skal ein late seg inspirere, men ikkje av feil bøker. Ein skal velge, selektere og handplukke litteratur som ein så les seg gjennom, tenker at slik skal eg også gjere det, før ein gløymer kva ein hadde tenkt gjere, mister greper, får tilbake grepet, mister det igjen, drikk ein kald pilsner og surfar på Twitter. Så skal ein prøve å halde kjeft om at folk ein kjenner skriv møkkabøker som helst skulle vore brent på eit bål, men sidan bokbrenning er teit, skal ein heller rulle terning, drikke sprit og sei at, ja, fin bok. Har du vurdert å kjøpe deg ein hund? (Endring av tema). Eg vurderer å kjøpe meg ein siberian, alaskan, lapplandsk husky.

Etterkvart vurderer ein å anmelde redaktøren sin til dyrevernet for dyreplageri. Det kan da umulig vere så fryktelig vanskelig å korrekturlese romanen sjølv?? Joda, det er dødsvanskelig. Det er så og sei umulig, og denne deadlinene er kjempeviktig, og no må vi drepe den karakteren din, skrive om starten, skrive på slutten, ta ut scena der sauene eksploderar som bomber bortover parkeringsplassen og legge inn eit snøskred i staden. Lat aldri kyr galoppere på starten av ei bok, og hugs at du ikkje dreg Euro Bonus kort. Euro Bonus er eit rabattprogram, ikkje eit visakort! Og slik går no dagane.

Populære innlegg fra denne bloggen

Når den døde bestemora di spring etter deg på alle fire

Igår las eg den første barneboka eg har lese på lenge. Den handla om eit spøkelse, trudde eg, men det viste seg at det var eit romvesen. Det handla rett og slett om eit romvesen som sat fast i eit romskip nedi jorda under ei gran ute i skogen etter å ha krasja i ein skogbrann. Det vart heile tida hinta til at dette skumle sat fast, så eg tenkte det var ein vampyr som sat fast i ei kiste (Den vesle vampyren), eller eit lik eller noko som var levande begravd (murt inn i veggen). Så eg sat da å vente på ein vampyr, ein varulv eller eit realt spøkelse. Potensielt ein kjekk Twilight-type. Men no kjem det verste av alt (Eksorsisten). Vesenet tar knekken på bestemora medan jenta ser på. Bestemora slenger seg hit og dit i senga og blod renner og hovud sprekk. Og så kryp vesenet inn i den døde bestemora til hovedpersonen og får denne døde bestemorskroppen til å drive å springe etter hovedpersonen. Det er det verste eg har lese på lenge. Beinpiper og innmat og blod og springande døde bestemødre

Dødsdrift blant skrivande menneske

Korleis bli eit skrivande menneske: Du er ikkje så spesiell som du trur at du er, og om du ikkje jobbar hardt, kan du hive talentet ditt på båten. (Kommentaren stod på trykk i Dag og Tid 28.november). Tirsdag (25.november) var det litteraturdebatt på utestaden Blå i Oslo: " Litteratur på Blå har invitert en forfatter, en forelegger og en forfatterskolelærer for å snakke om forskjellige strategier for å bli et skrivende menneske. Går du med en spirende forfatter i magen, bør du få med deg denne kvelden." Vi som av ulike årsaker er interessert i litteratur, møtte opp, og lokalet vart etterkvart smekk fullt. Dagen etter skreiv ei venninne til meg: "Jeg fikk egentlig fullstendig angst da jeg kom på Blå i går. Det er jo akkurat som å se seg selv klonet hundre ganger." Det er ein skummel følelse å sjå seg sjølv sugd inn i den kulturelle undergrunnen, ned i eit miljø som i stor grad kretsar rundt seg sjølv og sin eigen akse, som tilber og dyrkar seg sjølv, men som ogs

Frå motkultur til mainstream medkultur

Etter at lesarbrevet mitt « Imageproblemet Sogn og Fjordane » stod på trykk i Firda 26. februar 2007, gjekk debatten om imaget til fylket heit i fleire månader. Sidan den gong har Sogn og Fjordane hatt næringslivsmesser i Noregs tre største byar kvart år, gitt ut eit reklamebilag for seg sjølv i Aftenposten 27. januar 2009, og Førde har fått tenketanken Førde Framover , for å nemne noko. Den skandaleomsuste Vest Tank-ramma Gulen kommune har tatt omdømebygging inn i fireårsplanen sin. Eg seier ikkje at dette har noko med bunadbrenning å gjere. Eg berre seier at det har skjedd. Det er bra, og fordi det er bra, er eg på den fjordomsuste næringslivsmessa denne kalde tysdagskvelden. Og spørsmålet som kretsar rundt i hovudet mitt, er dette: Kva vil Sogn og Fjordane vere? Imagebygging er vanskelige greier. Dette har Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) skjønt. No tilbyr dei omdømeskule for norske kommunar som slit med omdømet, og for å gi oss litt bakteppe for kva KRD legg i omdømeb