Gå til hovedinnhold

Vulkaner er skumle. Reisebrev fra Island

Selfoss, Island

Bilde fra Selfoss.

ISLAND: Sagaøya Island. Trendy hot spot for one night stands. Til og med de seriøst svovelstinkende, uhippe geysirene blir trendy når de ligger på Island. Hva er det Island har gjort for å bli så jævla hipt? Hva spiller de på? Islandshester er ikke kult. Hadde de vært fjordinger, hadde de vært kjipe men siden de holder til på Island blir de med en gang transformert til ultrahippe der de raggete tasser omkring mellom stinkende kilder, strømgjerder og amerikanske trucks med flekkete føll på slep. Ok. Jeg overdriver en smule her, men alright. La oss dra ei sammenligning.

Mens turistfella på Vestlandet er fjorder og fjell som tiltrekker seg dvaske tyskere som sakte og livredde tråkler seg over fjella til neste campingplass, fester turister på Island natta lang i det som vel kan omtales som ett av Europas hippeste hovedsteder. To millioner passasjerer passerer hvert år gjennom check in på Keflavik for å drekka, pule og slåss, eventuelt henge med kjendiser, i downtown Reykjavik. Som en skribent skreiv i ei av Reykjaviks gratisblekker: i Reykjavik er det kort sagt litt vanskelig å ikke komme på fornavn med kjendiser.


island geysir

(Bildet viser ein dritfarlig geysir. Den uka jeg var der ble en turist kjempebrent på en sånn).

På åttitallet ble Island markedsført med verdens sterkeste mann og verdens vakreste kvinne. Så kom Iceland Air med a dirty weekend på Island, og a one night stand i Reykjavik. De har den blå lagunene, bølgeblekkledde fargesprakende hus og sovende vulkaner, midnattssol og svovelluktende vann. Eimen av svovel ligger over fjellovergangen i det du passerer fra Reykjavik til Selfoss på vei mot Østlandet. Den stiger opp av vasken, og fosser ut av dusjen så en nesten ikke får puste. Første tanken som slo meg var hva i alle dager det er folk spiser her oppe.

En går på pub og blir raka fant av øl til spinnville 75 kroner på selv den usleste brune pub. Radioen er spekka full av dårlige engelske kjærlighetssanger innimellom reklamer for at du kan vinne gavekort verdt 10 000 islandske kroner på subway, hvilket tilsvarer rundt tusen norske. Big Horn Steak House-reklame alla Klemm FM. I fare for å bli stempla som spik spenna galen, tar jeg sjansen på å lufte tanken om at jeg muligens ikke digger Island. Jeg vet ikke om jeg liker det øde, ubrukelige landskapet som forteller meg: Hey. Du kan aldri temme meg! Ok. Jeg syns for så vidt det er greit at det ikke kan temmes, men jeg vet ikke om jeg vil henge med vulkaner liksom.

Vulkanmasse med mose på suser forbi utenfor bussvinduet. Damp fra jordens indre stiger opp fra tjukke rør som sikksakker seg over det som mest av alt ligner en ørken. Månelandskap med månerør, svarte lavafjell. Jeg vil egentlig helst bort fra dette golde, døde, skremmende, farlige landskapet. Innimellom dukker det opp ei burgersjappe, trøkks måker forbi. Fargerike hester med spisse skuldrer og overdimensjonerte kjever tygger hardnakket på lavagras i veikanten. En kan se hvert eneste tygg. De står på skeiva ettersom det ikke er mulig å stå beint på det skeive lavaunderlaget av de mer eller mindre umulig forma lavablokkene. Ikke bra. De må få vondt i knea. Jeg skjønner meg ikke på denne øya.

Reykjavik

Bilde fra Reykjavik


Populære innlegg fra denne bloggen

Når den døde bestemora di spring etter deg på alle fire

Igår las eg den første barneboka eg har lese på lenge. Den handla om eit spøkelse, trudde eg, men det viste seg at det var eit romvesen. Det handla rett og slett om eit romvesen som sat fast i eit romskip nedi jorda under ei gran ute i skogen etter å ha krasja i ein skogbrann. Det vart heile tida hinta til at dette skumle sat fast, så eg tenkte det var ein vampyr som sat fast i ei kiste (Den vesle vampyren), eller eit lik eller noko som var levande begravd (murt inn i veggen). Så eg sat da å vente på ein vampyr, ein varulv eller eit realt spøkelse. Potensielt ein kjekk Twilight-type. Men no kjem det verste av alt (Eksorsisten). Vesenet tar knekken på bestemora medan jenta ser på. Bestemora slenger seg hit og dit i senga og blod renner og hovud sprekk. Og så kryp vesenet inn i den døde bestemora til hovedpersonen og får denne døde bestemorskroppen til å drive å springe etter hovedpersonen. Det er det verste eg har lese på lenge. Beinpiper og innmat og blod og springande døde bestemødre ...

Faktafeil om eggproduksjon frå Matprat

Matprat påstår at levetid for høner er 70 veker. Dette er ein faktafeil. Deretter blir dei slakta og solgt som høns, skriv matprat. Dette er også ein faktafeil. Dei fleste høner blir gass  ihjel og etterpå brent.  Fakta er at verpehøner i industrielt verpehønshald blir slakta etter 70 veker. I naturen, eller om dei får sjansen, kan høner leve i opp mot ti år. Levetida er altså ganske mykje lenger enn matprats påståtte 70 veker. Slik Matprat framstiller det, kan det oppfattes som at høner blir slakta når deira levetid likevel er slutt. Dette er altså feil. Dei blir slakta lenge, lenge før. Verpehøner i industrielt fjørfehald har fått rugeeigenskapane sine bortavla. Dei kan altså ikkje formeire seg naturleg. Dei må rugast ut i rugemaskin. Høner i naturen ville lagt to tre fire kull med kyllingar per år, med rundt ti kyllingar i kvart. Det er ikkje naturleg for ei høne å verpe kvar dag, men gjennom avl har ein fått fram høner som verp seks egg i veka, og ein avlar...

Tamme elgar som produserer ELGpapir, ELGolje og ELGmelk

I Jämtland lagar Sune Häggmark papir frå elgmøkk, ost frå elgmelk og lanolin frå elgpels. ­ Verdas dyraste ost! roper Sune Häggmark på svensk, stotrande engelsk og improvisert fransk. ­ Shit is money! Money, money, money! Jag älskar moose!   Fleire titals turistar, deriblant mange nordmenn, står tett i tett på tunet i Orrviken, ein kjapp køyretur sør for Østersund i svenske Jämtland. Her har Häggmark realisert sitt eige elgparadis med produksjon av papir frå elgmøkk, ost frå elgmjølk og lanolin av feittet i elgpelsen. Han er den entusiastiske gründeren bak turistverksemda Moosegarden, eller "elghagen" på norsk. Häggmark lever godt, svært godt etter at Moosegarden vart starta i 1997 som ein følge av to morlause kalvar som trong ein heim. Han gjer det klinkande klart for dei store flokken turistar at det er ei mengde pengar i elg. Moosegarden eksporterer elg til Polen, Tyskland og England. Inspirasjonen hentar han frå Russland. Ein tam elg kostar 35 0...