Gå til hovedinnhold

Feminisme - et elitefenomen

Selv om kjønnsdebatten går, betyr det ikke at feminismen oppleves som relevant.

På et mørkt loft i Den norske bokbyen i Fjærland kom jeg i sommer over store mengder av det feministiske tidsskriftet Sirene fra 1970- og tidlig 1980-tall. Jeg kjøpte alle, og etterhvert ble jeg sittende å lese side opp og side ned. Det var noe befriende med Sirene- utgavene, noe liketil og upretensiøst.


Jeg var hensatt i en verden av praktiske problemstillinger, av mange sider med engasjerte, ofte anonyme leserbrev signert "Kvinne, 40 år", eller "Tove", flere sider med dikt og ingresser av typen "Mor til 12 synger ut om kvinnen i politikken, ekteskapet og på arbeidsplassen" (Sirene 2-1973). Det var kanskje uprofesjonelt og spekket med mange brudd på det vi i dag vil kalle for godt stoff, men uansett. Jeg fikk innblikk i menneskene bak byline og et bilde av leserne. Bladet et levende produkt, og dermed også en relevant arena.


Sirene ble lagt ned i 1983, i dag har vi det feministiske tidsskriftet Fett, og det er uten tvil to ganske forskjellige publikasjoner. Det blir dermed kanskje for enkelt å si at det har skjedd en bevegelse fra Sirene som et allment, feministisk tidsskrift med et mer "praktisk" fokus, til dagens Fett som mer og mer nærmer seg akademia og et perspektiv stadig færre kan assosiere seg med, men det er ikke langt fra sannheten. Fetts form og innhold viser at feminismen har blitt et akademisk elitefenomen. Selv om kjønnsdebatten går, betyr det ikke at feminismen oppleves som relevant.


Hjernefyll


Der Sirene fenget med sin genuinitet, fenger Fett med artikler av kanskje høyere kvalitet, men der Sirene traff bredt, treffer Fett smalt. Der Sirene engasjerte og nådde et opplag på 25 000 på 1970-tallet, er Fett hjernepåfyll for de få, og subjektive meninger erstattes av objektivitet. Og fra å være rampete, på randen til kitsj i designen, og tilgjengelig for de fleste ved utgivelsstart i 2004, har Fett beveget seg mot å bli et stadig mer profesjonalisert tidsskrift. Det rampete er borte. Fett har blitt ordentlig, som en tenåring som vokser opp.


6.desember leste jeg saken "Mager systemkritikk" i Klassekampen der forsker Synnøve Lindtner sier Fett er et urbant middelklassefenomen med mindre grasrotkontakt enn Sirene. Hun satte ord på mye av det jeg selv har tenkt.


Real makeover


Etter nyttår tok Charlotte Myrbråten over som ny redaktør i Fett. Hun sier til Klassekampen før jul at hun vil lage et utadvendt magasin. Skal dette lykkes, må Fett bli en breiere og mindre korrekt arena. Når den påtroppende redaktøren sier at målet er at alle skal ha hørt om Fett, sier det seg selv at det må en real makeover til.


Det Fett kan lære av Sirene, er å slakke på den seriøse strikken og bli en levende publikasjon som tørr å utfordre sin egen stand og har mot til å trampe i klaveret heller enn å sikre seg i alle ender og bauger med forsiktig selvpisking slik en gjør idag. Feminismen må på en eller annen måte folkeliggjøres, men skal en bli levende, trenger den et aktivt publikum. Spørsmålet en kan stille seg, er om det i det hele tatt finnes et publikum for et feministisk tidsskrift utenfor den kulturelle eliten i dag. Og like viktig: kan det skapes? Og av hvem?

(Innlegget er aktuelt ifb med paneldebatt på Fagkritisk dag der eg sat i panelet).


Dette innlegget er sitert på sonitus - det beste fra norske blogger.
sonitus.org

Populære innlegg fra denne bloggen

Når den døde bestemora di spring etter deg på alle fire

Igår las eg den første barneboka eg har lese på lenge. Den handla om eit spøkelse, trudde eg, men det viste seg at det var eit romvesen. Det handla rett og slett om eit romvesen som sat fast i eit romskip nedi jorda under ei gran ute i skogen etter å ha krasja i ein skogbrann. Det vart heile tida hinta til at dette skumle sat fast, så eg tenkte det var ein vampyr som sat fast i ei kiste (Den vesle vampyren), eller eit lik eller noko som var levande begravd (murt inn i veggen). Så eg sat da å vente på ein vampyr, ein varulv eller eit realt spøkelse. Potensielt ein kjekk Twilight-type. Men no kjem det verste av alt (Eksorsisten). Vesenet tar knekken på bestemora medan jenta ser på. Bestemora slenger seg hit og dit i senga og blod renner og hovud sprekk. Og så kryp vesenet inn i den døde bestemora til hovedpersonen og får denne døde bestemorskroppen til å drive å springe etter hovedpersonen. Det er det verste eg har lese på lenge. Beinpiper og innmat og blod og springande døde bestemødre ...

Spelet om ØKO-maten, The øko-GAME: Marked - forbruker

Om spriket mellom PR og røyndom. (Med andre ord-artikkel publisert i Klassekampen 26.februar 2010) Bønder er og blir ei spesiell gruppe. Før var det høgstatus å vere storbønder. No er du er ein systematisk dyremishandlar, industriforbrukar av stakkars kyr og ellers ein trussel mot vår alles eksistens. Du tømmer dritt ut i atmosfæren, og driver oss alle lukt i undergangen. Før var det lågstatus å vere småbonde. Du hadde mindre makt, mindre pengar, sat gjerne på leigd jord og måtte sende alle sønene dine til USA om dei ville overleve. Du hadde så lite gras over vinteren at kyrne dine knapt klarte stå på beina når du slapp dei ut om våren, og du budde i eit lite hus fullt av ungar du streng tatt ikkje burde hatt meir enn halvparten av. No er det høgstatus å vere småbonde. Du er småskala og naturvennlig, lever gjerne på ein stad der ingen skulle tru at nokon kunne bu, og småskala kyr er innhylla i eit mytologisk teppe av grønt gras under spreke klauver. Dei har forgyl...

Å halde foredrag for gubbar

Av og til må eg sei eg er ganske så lei av å halde foredrag. Du står framfor eit publikum, og skal snakke om at unge folk skal til bygda, og så sitter der hundretals, eller titals, menn og kvinner i alder femti seksti pluss og stirrer tomt på deg med armane i kors. Er det inspirerande? Nei. Det er svært lite inspirerande og svært kjedelig. Eg lurer av og til litt på kvifor ein har så mange konferanser. Folk møtes, stirrer på den som snakkar, skal liksom bli inspirert, og så skal ein gå heim og vere opplyst og glad og ha med seg nye og betre idear enn dei ein kom dit med. Gud, det er så kjedeleg å snakke til slike publikum. Du veit at mange av dei ikkje ein gong høyrer etter. Dei sit der, og er der, mest av alt for å få kake, ta seg ein fest, slenge drit, pule ei eller anna dame dei ikkje har pult før, og så dra heim til kjerringa. Det er vel eigentleg, summa summarum, det inntrykket eg har fått av kvifor ein arrangerer konferanser for distriktsutvikling. Eit hederlig unntak er Dyrøys...